Categories
My Links
Zodijaci-Lav
vilabezkrila | 18 Februar, 2012 07:59

 Jos jedna prica o sazvezdjima...

Jedna tajna bejase i ostase da je boginja Hera, ta jedina zakonita supruga gospodara neba i svetlosti, Zevsa, zestoko mrzela sve muzevljeve ljubavnice, a sa njima i njihovu u poroku zacetu decu. Najveci objekat mrznje od svih cetrdesetcetvoro Zevsovih kopiladi, naravno, bese niko drugi nego najveci junak anticke Grcke: Herakle, a samim tim svi njegovi neprijatelji behu Herini miljenici. Jedan od Heraklovih zrtava bese i neman iz Nemeje: lav.

Kada se ono Herakle radi ociscenja od grehova primi sluzbe kod svog podloga rodjaka Euristeja, ovaj mu sav radostan dade prvi posao da mu donese kozu nemejskog lava. A taj lav ne bese obican lav. On je porod Tifona, stoglavog cudovista i Ehidne, pola zene pola zmije. Kada ostre strele i gvozdena koplja ne pomogose, junak ti zgrabi zver i rukama ga zadavi. To je i slika kojom se Herakle najcesce prikazuje, a koja i dan danas stoji isklesana u Atini na procelju zgrade parlamenta iza cuvenih strazara Zevzona.

Kozu je momak odneo Euristeju po naredjenju, ali kad ju je ovaj video, toliko se preplasi da pade sa trona i izdade naredjenje da mu sada o svojim podvizima prica izdalja izvan gradskih zidina.

Herina mrznja, zloba i bozanska pakost ne mogavsi se na drugi nacin osvetiti ovome junaku baci ovo cudoviste, kao Heraklovog protivnika u sazvezdje Lava.

 #
Zodijaci-Vodolija
vilabezkrila | 07 Februar, 2012 19:51

Evo samo za AnaM i jos par Vodolija koje su mi bliske i drage, kao sto su moj najstariji sin, moja mama pa imoje drago bice je u podznaku Vodolija. I meni samoj je jedna bitna planeta u natalnom horoskopu u Vodoliji tako da razumem Vodolije i njihovu hirovitost, originalnost, ljubav prema slobodi, mada umeju nekad da budu previse hirovite i originalne za moj ukus. Ipak niko ne ume da me nasmeje tako kao jedna Vodolija.

Evo i price.

Gotovo u svim religijama postoji legenda o potopu kojim neki bog zeli da unisti opaki ljudski narastaj, ali tako da pri tom zeli da sacuva jedan dobrodusni bracni par kao i odredjene primerke zivotinja. Nama hriscanima je poznata prica o Noju, Arki i Araratu, muslimanima svoj Dart Burgi, indusima svoji i tako dalje.

E sad onaj po kome  je nazvan ovaj zodijak nije niko drugi do grckomitoloski Deukalion, sin Prometejov, i otac Helenov od koga su nastali Heleni. 

Dakle posle jedne teske Likaonove pakosti prema Zevsu, gromovnik u savezu sa Posejdonom poplavi zemlju tako da ziv niko ne ostade, osim najpostenijeg i najpoboznijeg Deukaliona sa svojom zenom Pirom, kome je otac Prometej , taj najveci ljubitelj ljudskog roda, na vreme rekao da napravi jaku ladju napunjenu namernicama za duzi period. Iskrcavsi se na planini Parnasu, Deukalion i Pira gorko plakahu zbog samoce u kojoj se nadjose dok se na njih ne sazali boginja Temida sa poukom: zastrite glave i bacajte kosti svoje majke iza ledja. Oni na jedvite jade ukapirase sta im treba raditi pa pocese busenje zemlje bacati iza ledja i tako se od Deukalionova busenja stvorise ljudi , a od Pirinog zene. 

Eto tako je potopom unisten bronzani opaki, a stvoren ovaj danasnji tvrdi i radno sposobni ljudski narastaj, a Deukalion iz zahvalnosti bude bacen na nebo kao Vodolija.

 #
Zodijaci-Bik
vilabezkrila | 05 Februar, 2012 19:18

Odabarati teks o Zodijacima danas je bila prava mala slatka muka.Ova belina me je navela da pisem o Devicama jer su one tako bele, cedne, lepe kao ovo jutro ususkano u sneg, tiho, mirno...Ali, ipak necu danas da pisem o Devici ni o Raku ni o Skorpiji vec o Biku. Kazu da su pripadnici znaka Bik hedonisti, da vole da uzivaju u hrani i picu i lepoj garderobi ali pre svega u hrani i picu. Pomalo su oni i lenji jer vole da uzivaju , naravno a rad ne ide uz uzivanje..

Evo kako se i zasto na nebu  pojavilo sazvezdje Bika.  

Kretski kralj Minos, Europin i Zevsov sin, zatrazi od strica Posejdona nekog lepog bika koga bi prineo kao zrtvu, zbog toga sto ga je jednom Posejdon spasao na moru od sigurne smrti.

Posejdon mu posla bika , ali tako lepog da ga Minos zadrzi za sebe, zrtvujuci stricu pritom nekog drugog obicnog brava, za sta ga striko kazni tako sto se kraljica, Minosova zena, a koja se zvala Pesifeja, ludo zaljubi u tog lepog bika, pa je od Dedala narucila kravlju odoru, namamila ljubavnika , tj. bika, u stalu i posle trudnickog bolovanja rodi lepu i zdravu bebu: pola coveka a pola bika. E taj Minutaurov otac zbog nekih kasnijih dogadjaja postade onaj zodijacki znak Bik.

Samo nije taj lepi bik zasluzio epitet zodijaka zbog tog ljubavnog podviga, vec zato sto je proteran u divljinu kao pobesneli stvor gde je kasnije po zapovesti Euristejevoj doveden u Mikenu i pusten  u Maratonsko polje u kome ga je mnogo kasnije ubio Tezej. Zato sto je bio Heraklov neprijatelj boginja Hera mu je obezbedila mesto u zodijackom krugu.

 #
Zodijaci-Ovan
vilabezkrila | 29 Januar, 2012 17:56

Ko ceka taj i doceka...Ko je cekao pricu kako je ovan dospeo u sazvezdja evo price...

 

Inona, druga supruga grckog kralja Atamanta, resi da stamani svoju pastorcad Friksa i Helu, pa sasusi semeno zito i posle nerodne godine ubedi muza da je prorociste naredilo zrtvovanje princa Friksa, a sve da bi njen sin nasledio kraljevski presto. No, njegova majka Nefela otme svojiu decu i stavi ih na zlatorunog ovna kojeg je dobila od Hermesa, da ih odnese na sigurno mesto u Kolidu. On ih je nosio preko mora i kopna, ali pri prelasku preko moreuza izmedju Evrope i Azije, mala Hela spadne s njega i udavi se u moru. Od tada se taj moreuz zove Helespont ili Helino more, a Friks na zlatorunom ovnu srecno stigne u Kolidu, gde mu Helijev sin, kralj Ajet zahvalno primi ovna, zrtvujujuci ga bogovima , a njegovo runo postavi u gaj gde ga je cuvao ognjeni zmaj i Hekatina svestenica, princeza Medeja, jedino plavooko bice izmedju crnoputih kolhidjana.

Posebna je prica o Jasonu, otmici runa i Medejinom izdajstvu.

Naravno kralj Ejet,  Helijev sin i Kirkin brat, da Friksu stariju cerku za zenu.

U celoj prici je vazno da je ovan zrtvovan gospodaru neba i da se nasao medju zodijacima.

 #
Zodijaci-Jarac
vilabezkrila | 23 Januar, 2012 07:35

Na nebu postoje mnoga sazvezdja. Medju najpoznatijim sazvezdjima su ona iz zodijaka ili kako bi mi prostim jezikom kazali iz horoskopa. E a kako su ta sazvezdja dobila imena i otkud ona bas takva tu na nasem nebu, e to cu pokusati da objasnim u narednih nekoliko tekstova.

Pocecu od sazvezdja Jarca. Ne zato sto se trenutno Sunce nalazi u tom sazvezdju, jer se ne nalazi , vec citavih dva dana, cini mi se, Sunce je u sazvezdju vodolije...ili jos preciznije u znaku vodolije. Zasto kazem u znaku a ne u sazvezdju? Pa to cu da objasnim nekom drugom prilikom.

A sada da se vratimo na to kako je nastalo sazvezdje Jarca.

KRONOS-VREME je postojao od samog pocetka bez pocetka i iz njega je izasao HAOS, ogroman prostor koji je sadrzavao NOC ,IZMAGLICU i ETER. Po zapovesti VREMENA Izmaglica se Nocu vrtela po Eteru sve dok se nije raspolutila stvorivsi dve polutke jajeta iz kojeg je izletela LJUBAV spojivsi tako dve polutke koje su predstavljale NEBO i ZEMLJU, tj. Urana i Geju. Kao najstarija grcka bozanstva od kojih postadose Titani sa KRONOM i REOM na celu.

I tu se pojavise zapetljancije u vidu prorocanstva po kome ce jedno  Kronovo dete zbaciti oca sa prestola te gospodaru neba ne preosta nista drugo nego da svako svoje dete, kako se koje rodi , odmah u pelenama i pojede. Tako ti on pojede Hestiju, Demetru, Heru, Hada i Posejdona, dok mama Rei ne prekipi i ona zgrabi oklagiju...ups...pardon..oklagija je kasnije dosla u upotrebu.

Kod seste trudnoce majka Rea ti u pelene uvije komad stene i poturi prozdrljivom muzu, koju on po vec ustaljenoj navici , i ne sluteci nikakvo nevaljalstvo sa zenske strane, proguta i omoguci briznoj majci da svoji bozansku bebu skloni u pecini Dikti na planini Ida gde je malog Zevsa odgajila koza Almateja.

Kada je Zevs uz pomoc Kureta i pomajke Almateje odrastao i po bozanskoj promisli doznade sta se zbilo s njegovom bracom i sestrama, ode lepo do oca, zgrabi ga za gusu te ovaj povrati svoju decu i onda se ispuni ono prorocanstvo  kojega se Kron toliko bojao.

Zevs je zbacio svog oca sa prestola, bacio ga u Tartar a svoju pomajku Amalteju je bacio  na nebo koja posle mnogo prepricavanja i prepisivanja i prevoda u narodu promeni pol i postade Jarac.

I tako mi danas poznajemo sazvezdje Jarca a to je u stvari koza koja je othranila najpoznatijeg medju bogovoma: Zevsa.

O nekim drugim sazvezdjima i kako su se nasla na nebu koje gledamo svaki dan nekom drugom prilikom.

 #