Categories
My Links
Zodijaci-Jarac
vilabezkrila | 23 Januar, 2012 07:35

Na nebu postoje mnoga sazvezdja. Medju najpoznatijim sazvezdjima su ona iz zodijaka ili kako bi mi prostim jezikom kazali iz horoskopa. E a kako su ta sazvezdja dobila imena i otkud ona bas takva tu na nasem nebu, e to cu pokusati da objasnim u narednih nekoliko tekstova.

Pocecu od sazvezdja Jarca. Ne zato sto se trenutno Sunce nalazi u tom sazvezdju, jer se ne nalazi , vec citavih dva dana, cini mi se, Sunce je u sazvezdju vodolije...ili jos preciznije u znaku vodolije. Zasto kazem u znaku a ne u sazvezdju? Pa to cu da objasnim nekom drugom prilikom.

A sada da se vratimo na to kako je nastalo sazvezdje Jarca.

KRONOS-VREME je postojao od samog pocetka bez pocetka i iz njega je izasao HAOS, ogroman prostor koji je sadrzavao NOC ,IZMAGLICU i ETER. Po zapovesti VREMENA Izmaglica se Nocu vrtela po Eteru sve dok se nije raspolutila stvorivsi dve polutke jajeta iz kojeg je izletela LJUBAV spojivsi tako dve polutke koje su predstavljale NEBO i ZEMLJU, tj. Urana i Geju. Kao najstarija grcka bozanstva od kojih postadose Titani sa KRONOM i REOM na celu.

I tu se pojavise zapetljancije u vidu prorocanstva po kome ce jedno  Kronovo dete zbaciti oca sa prestola te gospodaru neba ne preosta nista drugo nego da svako svoje dete, kako se koje rodi , odmah u pelenama i pojede. Tako ti on pojede Hestiju, Demetru, Heru, Hada i Posejdona, dok mama Rei ne prekipi i ona zgrabi oklagiju...ups...pardon..oklagija je kasnije dosla u upotrebu.

Kod seste trudnoce majka Rea ti u pelene uvije komad stene i poturi prozdrljivom muzu, koju on po vec ustaljenoj navici , i ne sluteci nikakvo nevaljalstvo sa zenske strane, proguta i omoguci briznoj majci da svoji bozansku bebu skloni u pecini Dikti na planini Ida gde je malog Zevsa odgajila koza Almateja.

Kada je Zevs uz pomoc Kureta i pomajke Almateje odrastao i po bozanskoj promisli doznade sta se zbilo s njegovom bracom i sestrama, ode lepo do oca, zgrabi ga za gusu te ovaj povrati svoju decu i onda se ispuni ono prorocanstvo  kojega se Kron toliko bojao.

Zevs je zbacio svog oca sa prestola, bacio ga u Tartar a svoju pomajku Amalteju je bacio  na nebo koja posle mnogo prepricavanja i prepisivanja i prevoda u narodu promeni pol i postade Jarac.

I tako mi danas poznajemo sazvezdje Jarca a to je u stvari koza koja je othranila najpoznatijeg medju bogovoma: Zevsa.

O nekim drugim sazvezdjima i kako su se nasla na nebu koje gledamo svaki dan nekom drugom prilikom.

 #