Categories
My Links
Zodijaci-Bik
vilabezkrila | 05 Februar, 2012 19:18

Odabarati teks o Zodijacima danas je bila prava mala slatka muka.Ova belina me je navela da pisem o Devicama jer su one tako bele, cedne, lepe kao ovo jutro ususkano u sneg, tiho, mirno...Ali, ipak necu danas da pisem o Devici ni o Raku ni o Skorpiji vec o Biku. Kazu da su pripadnici znaka Bik hedonisti, da vole da uzivaju u hrani i picu i lepoj garderobi ali pre svega u hrani i picu. Pomalo su oni i lenji jer vole da uzivaju , naravno a rad ne ide uz uzivanje..

Evo kako se i zasto na nebu  pojavilo sazvezdje Bika.  

Kretski kralj Minos, Europin i Zevsov sin, zatrazi od strica Posejdona nekog lepog bika koga bi prineo kao zrtvu, zbog toga sto ga je jednom Posejdon spasao na moru od sigurne smrti.

Posejdon mu posla bika , ali tako lepog da ga Minos zadrzi za sebe, zrtvujuci stricu pritom nekog drugog obicnog brava, za sta ga striko kazni tako sto se kraljica, Minosova zena, a koja se zvala Pesifeja, ludo zaljubi u tog lepog bika, pa je od Dedala narucila kravlju odoru, namamila ljubavnika , tj. bika, u stalu i posle trudnickog bolovanja rodi lepu i zdravu bebu: pola coveka a pola bika. E taj Minutaurov otac zbog nekih kasnijih dogadjaja postade onaj zodijacki znak Bik.

Samo nije taj lepi bik zasluzio epitet zodijaka zbog tog ljubavnog podviga, vec zato sto je proteran u divljinu kao pobesneli stvor gde je kasnije po zapovesti Euristejevoj doveden u Mikenu i pusten  u Maratonsko polje u kome ga je mnogo kasnije ubio Tezej. Zato sto je bio Heraklov neprijatelj boginja Hera mu je obezbedila mesto u zodijackom krugu.

 #