Categories
My Links
Zodijaci-Lav
vilabezkrila | 18 Februar, 2012 07:59

 Jos jedna prica o sazvezdjima...

Jedna tajna bejase i ostase da je boginja Hera, ta jedina zakonita supruga gospodara neba i svetlosti, Zevsa, zestoko mrzela sve muzevljeve ljubavnice, a sa njima i njihovu u poroku zacetu decu. Najveci objekat mrznje od svih cetrdesetcetvoro Zevsovih kopiladi, naravno, bese niko drugi nego najveci junak anticke Grcke: Herakle, a samim tim svi njegovi neprijatelji behu Herini miljenici. Jedan od Heraklovih zrtava bese i neman iz Nemeje: lav.

Kada se ono Herakle radi ociscenja od grehova primi sluzbe kod svog podloga rodjaka Euristeja, ovaj mu sav radostan dade prvi posao da mu donese kozu nemejskog lava. A taj lav ne bese obican lav. On je porod Tifona, stoglavog cudovista i Ehidne, pola zene pola zmije. Kada ostre strele i gvozdena koplja ne pomogose, junak ti zgrabi zver i rukama ga zadavi. To je i slika kojom se Herakle najcesce prikazuje, a koja i dan danas stoji isklesana u Atini na procelju zgrade parlamenta iza cuvenih strazara Zevzona.

Kozu je momak odneo Euristeju po naredjenju, ali kad ju je ovaj video, toliko se preplasi da pade sa trona i izdade naredjenje da mu sada o svojim podvizima prica izdalja izvan gradskih zidina.

Herina mrznja, zloba i bozanska pakost ne mogavsi se na drugi nacin osvetiti ovome junaku baci ovo cudoviste, kao Heraklovog protivnika u sazvezdje Lava.

 #