Categories
My Links
DESET BOZIJIH ZAPOVESTI - NE UBIJ
vilabezkrila | 22 Avgust, 2010 10:08

Ovo je najvaznija Bozija zapovest koja naglasava svetost i cenu ljudskoga zivota. Ako je zivot potekao od Boga , jedino Bog ima pravo da ga oduzme. Svaki gresni postupak koji vodi skracivanju sopstvenog ili tudjeg zivota predstavlja prekrsaj seste zapovesti. Ova zapovest zabranjuje ubistvo , ali i samoubistvo. Ona ukazuje na cinjenicu da postoji greh kojim ljudi naglo ili postepeno prekracuju sebi ili drugima zemaljsko postojanje.

Unistavanje nasih moralnih , dusevnih i telesnih sposobnosti je neka vrsta samoubistva. Zato moramo da se brizljivo staramo o svojoj ishrani , umnom i telesnom radu i odmoru, bez obzira kakve nas muke i nedace zadesile. Biblija je prepuna razlicitih pouka o umerenosti. Prekrsaj ove zapovesti je i nemarnost prema nasusnim potrebama nasih bliznjih koji pate. Sebicnost je veliki greh, dok su nesebicnost i darezljivost bozanske osobine.

Gospod Isus naglasava da greh pocinje u srcu. Spoljasnja manifestacija onoga sto se rodilo u ljudskom srcu bice vidljivi akt ubistva. Mrznja je isto tako razarajuca kao i ubistvo. Svet je danas prepun mrznje i ubijanja. Na zalost, mnogi koji kazu da veruju u Boga cine greh mrznje i ubistva. Imajuci na umu tu veliku biblijsku istinu, moramo shvatiti da reforma ljudskoga karaktera pocinje reformom srca , a ne promenom spoljasnjosti.

Nasuprot mrznji , postoji vecna Bozija ljubav. Ko ima ljubavi taj sigurno nece ubijati ni sebe ni druge.

Zato treba da volimo sebe i da cuvamo nasa tela , jer nasa tela su stanovi za dusu koju nam je bog dao. Niada ne smemo da odustanemo od zivota i ako potkleknemo i pozelimo da zivot nam se zavrsi pritisnuti raznim mukama , ipak treba da skupimo snagu i sa verom u Boga da natavimo dalje, jer On nikada nece da dozvoli da nam se desi nista strasno i lose ako iskrenog i detinjeg srca verujemo u njegovu pomoc i nesebicnu zastitu. I treba jos i da znamo da ce nam On oprostiti slabost nasu jer zna da nas a tela nisu savrsena da nas kinje i tiste razne zelje i strasti i muke, da nas djavo bocka svojim trozupcem stalno i da nas tera da cinimo svakakve ludosti a koje su protiv Boga, cak i pre nego pocinimo neku ludost On ce nam oprostiti jer je njegova ljubav bezgranicna kao i miliost Njegova...

Licno kad god zapadnem u bedak , kada me tuge i razne druge muke i nedace spopadnu sa svih strana uzmem Bibliju i citam Knjigu o Jovu...i nista mi ne vrati tako brzo samopouzdanje i veru u zivot , ljubav i Bozansku milost kao taj deo Biblije.

Pozdrav blogerski svete...

 #