Categories
My Links
VITEZOVI SADASNJICE
vilabezkrila | 20 Mart, 2011 17:12

Naidjoh ovih dana u nekim novinama na clanak o vitezovima Templarima. Fascinantna je to prica koja potice iz perioda oko hiljdite godine posle Hrista ili tako nesto..Osnovani posle prvog krstaskog rata da bi ocuvali hriscansku svetinju Jerusalim od napada i pljacki muslimanskih naroda, kao i da pruze sigurnost velikom broju hodocasnika posle osvajanja Jerusalima.

Ipak najpoznatiji vitezovi ikada su vitezovi kralja Artura i njegov okrugli sto. U celoj prici o kralju Arturu  nekako mi je najcudnije i ne bas viteski prica o prelepoj Gvinevri i vitezu Lasenlotu. Gvinevra je bila kraljica, Arturova zena; Lasenlot je bio vitez , najbolji prijatelj Artura, ali ipak se izmedju ovo dvoje nesrecnika rodila ljubav kojoj se ni jedno ni drugo  nisu mogli oteti. Zbog cele neslavne price propade slavno Arturovo kraljevstvo, a od price o vitezovima osta samo legenda i mit.

Ipak , kada kazemo vitez to zvuci onako bas mocno..zastitnicki, kao da sama rec nosi u sebi kodeks casti, postenja i neceg veceg nego obicno. Pa sada u svakom zitu ima kukolja , pa je valjda i Lasenlot bio taj kukolj.

Mi danas o vitezovima znamo onoliko koliko smo zainteresovani da znamo i onoliko koliko smo videli po filmovima americke produkcije , gde su se vitezovi obicno predstavljali u rosfraj oklopu za koje ne da ti trebaju suncane naocari da bi pogledao u viteza nego ti treba ona maska koju koriste varioci; i ti jadnicci su obicno natovareni macem od dvaes' kila, topuzom, kopljem..naravno kaciga je obavezna sa sve repom od neke jadne ptice...i sad mislim nesto ...ako je prosecan vitez imao oko devedesetak kg , pa plus oko dvadesetak kg onaj njegov oklop i sva cudesa okolo njega, pa oruzje...jadan onaj konj koji je sve to teglio...Tako da mislim da su te ekranizovane pojave viteza malo preterane..Gledala ja na netu ..ima i tih oklopnika, ali obicno imaju odelo primereno modi tog vremena..Vitezovi Templari su imali na sebi nesto kao belu haljinu opasanu nekakvim kaisem i preko pancir od pletene zice , kacigu i ogrtac takodje bele boje sa velikim crvenim krstom.

I zasto su zene slabe na vitezove? Postoji prica da su kraljevi kad bi kretali u pohode i ratove , svju damu ostavljali pod protektoratom najhrabrijeg viteza. To je ucinio i kralj Artur. U ta vremena kada je vladao zakon jaceg to je bilo neophodno maltene. Zene su ucene da budu zene a ne ratnice, izuzev Jovanke Orleanke, a morale su da postuju i nametnute zakone crkve koji nisu bili ni malo naivni. zena je bila izvor greha, zla, razlog sto je Adam proteran iz raja..pa se u skladu sa tim sa njima tako i postupalo. Kada bi kralj odlazio od kuce neko je morao da pazi na kraljicu, da cuva njenu cast i kraljev obraz. I nije ni cudo sto su prelepa Gvinevra i vitez Lanselot otisli stazom kojom nisu trebali. Ona mlada, zeljna dodira, neznosti..On mlad, lep, zgodan u sve onom bljestavom oklopu, stalno joj pred ocima..Stavi vatru pored slame...ako se ne desi pozar, nesto nije u redu.

I nekako se kroz vekove provlacio taj mit o vitezovima...Zene su potajno mastale da imaju jednog hrabrog i casnog coveka pored sebe. Nekog koga nece biti strah da se i sa samim zmajem bori zarad njene casti, ljubavi.

Vitezovi- olicenje hrabrosti, casti i lojalnosti.

Cini se da su danas vitezovi izumrla vrsta, ili ako ih ima veoma su , veoma retki. U danasnje vreme izopacenosti, kada se juri samo za niskim strastima, kada je laz postala istina ne moze da opstane kodeks casti na nivou vitestva.

Ali...

Ni danasnje dame nisu ono sto su bile. Postale smo ratnice savremenog doba. Izlazimo iz udobnosti kuce u dzunglu civilizacije i borimo se svakodnevno sa mnogobrojnim i raznovrsnim zmajevima. Rekli bi neki, toliko smo ocvrsle da nam vitezovi nisu ni potrebni...

Ipak , u dubini nas samih, negde na kraju nasih dusa mi smo jos uvek one bespomocne dame kojima treba vitez da je cuva i brani.

Muskarci , pak dovitljivi u izmisljanju nacina da zadive svoje dame , premetli se od vitezova u sjajnim oklopima sa macem o levom boku, u vitezove koji nam izmame osmeh, stvore san..ulepsaju svakodnevnicu.

Mozda je onim vitezovima s pocetka price bilo teze, mozda je ovim danasnjim teze...Kako zastiti nekoga ko je dovolno jak i moze da zastiti sam sebe? 

Vitezovi danasnjice, cini mi se imaju tezi zadatak. Kad pronadju svoju damu koju zivot nije mazio i u cijem blizem okruzenju jos uvek obitavaju sedmoglave azdaje i ostala neman, pred njima je zadatak da damu obraduju, nasmeju..da je zagrle , bez da ocekuju da ce se iz tog zagrljaja izroditi telesno zadovoljenje. Oni moraju da budu spremni da slusaju svoju damu, pazljivo svaku rec, da shvate njene brige, strahove, borbe. Da stanu pored nje. 

Ne ispred nje, ne iza nje. Pored nje.  Da budu sa visoko uzdignutom glavom. 

Da bodre dusu svoje dame. Da cuvaju dusu svoje dame. Da uveseljavaju dusu svoje dame.

Telo je podlozno propadanju i nije vecno, ali dusa jeste. 

Vitezovima danasnjice je dat mnogo tezi i odgovorniji zadatak.

Oni cuvaju duse svojih dama.

----------------------------------------------------------------------------------------

Ovaj post posvecujem u svoje i u ime svoje blog sestre Tanjane , svim onim muskarcima koji se trude da zenama poput nas dve, ulepsaju sive dane zivota osmehom , lepom recju. Za njihov trud da nam olaksaju, da nas nasmeju, da nam pruze neznost koja nam je potebna da ne zaboravimo na ljudsku dobrotu...

Hvala 

 #