Categories
My Links

« GDE SMO? | 18 GODINA »

MAJMUNSKI UM
vilabezkrila | 27 Januar, 2010 09:07

Kada kupim novine otvotim ih nasumice i to sto otvorim prvo procitam. To je neki moj mali ritual,tako trazim "znakove" koje za mene postavlja sudbina...Jer kako rekose mudri ljudi "Bog nam postavlja znakove pored puta da znamo kuda da idemo,treba ih samo znati procitati." I tako juce kupim novine i nasumice otvorim i procitam tekst koji me je odusevio, i ostavio pecat na ovoj dusi..i deo tog teksta cu Vam preneti ovde...

" U budizmu je uobicajeni termin "majmunski um" i evo sta to znaci. Svuda u svetu male majmune hvataju na isti nacin.Napune retko pletenu korpu vocem i zatvore je. Korpa sa strane ima mali otvor kroz koji majmuncic moze da provice rucicu. I tada lovci odu i sakriju se negde u blizini. Majmuncic ubrzo vise ne moze da izdrzi, i zato strci sa drveta, zavuce rucicu i uhvati prvi plod.A onda shvati da mu je ruka zaglavljena. I on cima i cima i cima u potpunoj panici misleci da mu neko drzi ruku unutar korpe. Naravno tada lovci istrce iz sklonista i uhvate ga. U momentu dok ga hvataju on pusta plod i izvlaci ruku, ali tada je vec kasno. Previse kasno.

I zato je upravo sada idealno vreme da shvatimo sta je to sto nas zadrzava,sta je to za sta smo ubedjeni da drzi nas, a ustvari mi drzimo tu situaciju, to iskustvo. To moze da bude odnos sa bracnim partnerom , sa porodicom , prijateljima , kolegama sa posla , komsijama, lokalnom kasirkom, bilo kim. Koji je to odnos koji nas uznemirava , ne ispunjava nas ljubalju , ali ga se drzimo upravo sopstvenim " majmunskim umom" , kada je sve sto je potrebno da pustimo , prosto pustimo iz sopstvenog uma.

Da naravno da ste vi u pravu..ali sa vase tacke gledista. Ona druga osoba je takodje ubedjena  da je njeno glediste ispravno. I zato je sada idelno vreme da naucimo da nase potrebe ne mogu uvek da budu primarne. Treba napustiti ulogu malog boga ili vrhovnog delitelja pravde i resavati konflikte tako da sve sukobljene strane profitiraju , da nema porazenih ni unizenih."

" Sve religije uce potpuno istu stvar. Bog je ljubav Bog je mir , Bog je spokoj. I pravo i jedino pitanje  koje mozete da postavite sebi je da li ste ispunjeni ljubavlju , mirom i spokojem. Sve ostalo su usputni rituali kojima je svrha da vam fokusiraju um. Dakle um je izvor zadovolstva i srece ili nezadovoljstva i nesrece."

U daljem tekstu se navodi jedan ritual koji se izvodi kao deo Kahuna duhovne prakse sa Havaja a koji se naziva Ho'oponopono, a praksa se sastoji u tome da se dnevno izdvoji 15 minuta i da se pronadje mesto potpunog mira i tisine tj . mesto gde necete biti uznemiravani, zatim zamislite osobu sa kojom imate problem i recite joj ove cetiri recenice : "Zao mi je." "Molim te oprosti mi" , "Volim te" i "Hvala ti."

 Uopste nije vazno ko je tu uvredio koga, ko je bio mucitelj a ko zrtva , ko treba da se pokaje , ko da oprosti. Sustina je u preuzimanju potpune odgovornosti za sopstveni zivot i ushvatanju da sve zivotne situacije sami kreiramo. Zamolite za oprostaj tu osobu, zamolite za oprostaj sebe. Otvorite srce i izvucite ruku iz korpe i oslobodite se konacno. Nije lako  , nikada i nije bilo. Ali to je jedini nacin da napravimo remek delo  u sopstvenoj dusi."

To je deo teksta koji me je odusevio a koji u sebi ne nalazi zamrsene astroloske izraze koji nisu bas svima poznati..Pokusala sam da izdvojim onaj deo teksta koji moze biti shvatljiv svakome bez izuzetka.

Oni koji su me redovno citali znaju da sam svojim "majmunskim umom" drzala izvesnu situaciju ,izvesno iskustvo misleci da to iskustvo u stvari drzi mene..Ali kao sto je u tekstu navedeno sami kreiramo svoje zivotne situacije..i ja sam svojim grcevitim drzanjem za nesto kreirala svoj sopstveni pakao..Istina je i da sam ja u pravu sa moje tacke gledista ali da je  i On u pravu sa njegove tacke gledista. Istina je i da su se u celoj toj konfuziji stvorila osecanja koja nisu trebala da se stvore kao bes , frustracija ,losa uverenja..Tekst navodi na jednom mestu; "Ne mozemo da dobijemo nesto novo , dok se ne odreknemo neceg starog. A najlakse i najteze je odreci se mrznje , zavisti , besa , frustracije , losih uverenja. Srce i um treba ispuniti ljubavlju , motivacijom , ispravnim navikama ,  i pozitivnim verovanjima. I sve ce se promeniti ...magicno.."

Tekst za koji ja smatram da je znak od Boga samog..za mene..znak pored puta koji se zivot zove..samo treba obratiti paznju..

Pozdravlja vas vasa

                             Vila bez krila

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
simonida | 27 Januar, 2010 11:31

Svaka ti čast! ! !

(no subject) [Reply]
suky | 27 Januar, 2010 12:21

e naka ti je alal vera...
;)))

(no subject) [Reply]
casper | 27 Januar, 2010 12:32

Bravo Vilo!

(no subject) [Reply]
grlica | 27 Januar, 2010 14:17

"Sami kreiramo svoje zivotne situacije"-ja se bas i ne bih slozila.Za mnoge stvari mi odlucujemo,ali ipak ima tu i dodatnih faktora.Neke situacije jednostavno ne mozemo da kontrolisemo,a preko nekih stvari jednostavno ne mozemo da predjemo-bar ja...
"Istina je da sam ja u pravu sa moje tacke gledista ali i da je On u pravu sa njegove tacke gledista." Upravo o ovoj temi sam prije par dana vodila razgovor.Za svadju je potrebno dvoje,dolazi do konflikta zbog razlaza misljenja i upravo svaka strana misli da je bas ona u pravu,da je bas njeno vidjenje situacije ispravno.Jos kad tu prste umijesa i tvrdoglavost...Ovdje sam se sjetila kako Balasevic kaze:"Da je bila na mom mjestu sigurno bi me razumjela...ali svako je uvijek samo na svom mjestu..."
Lijepo je ovdje sve receno,posebno mi se svidja ovaj zadnji izdvojeni dio:"Ne mozemo da dobijemo nesto novo dok se ne odreknemo neceg starog."Sve to izgleda lako i lijepo kad ovako procitas,ali u zivotu mnogo teze ide...
Veliki pozdrav...:)))

(no subject) [Reply]
vilabezkrila | 27 Januar, 2010 15:09

simonida , suky , casper..cast i slava pripadaju nekom drugom..ja sam samo prenela tudje znanje i tudje savete..i primenicu ih na svojoj kozi..ipak hvala

(no subject) [Reply]
vilabezkrila | 27 Januar, 2010 15:12

grlice...znam ja da mnogo stvari utice na nas kad donesemo neku odluku zato treba dobro da pazimo kad donosimo odluke i da budemo odgovorni..prastati treba jer neprastanje dovodi do skupljanja ljutnje , besa pa cak i mrznje u nasim dusama..a ta osecanja znaju da iznedre neke odluke zbog kojih se posle kajemo..tesko jeste i lakse je pricati nego uraditi..i to jako dobro znam ..pozdrav

(no subject) [Reply]
suky | 27 Januar, 2010 15:17

hajd, pa da vidimo kako će to koža podneti... krajnje je vrijeme da se vadiš iz bedaka... treba još živeti...

čast i slava uvek pripadaju Bogu...

(no subject) [Reply]
unajedina | 27 Januar, 2010 15:28

Slazem se.Teoretski dobro zvuci.Samo jos primeniti u praksi.
Hmmm izgleda jako jednostavno ali da se izuzme jedna mala sitnica.Malecka.
Srce.
Sta ako ono nece da pusti?Mi ovakvi razumni mozemo,krenucemo dalje,a sta kad ostanemo sami?Kad pogledamo u sebe?
Sta cemo draga moja sa Srcem?
Ipak mi nismo majmuni a ljubav nije banana,iako sve to sjajno zvuci.Utopija.
Moze li se negde odstraniti srce?Evo ja dajem svoje,i zelim da budem srecna a ono se bas urotilo protiv mene,kvari mi sve moje planove.Cak i savrsenu teoriju majmunskog uma.

(no subject) [Reply]
vilabezkrila | 27 Januar, 2010 15:37

una jedina...um je iznad srca...srce zaboravlja um nikada..srce zavoli drugog..um pamti i prvog...pozdrav

(no subject) [Reply]
unajedina | 27 Januar, 2010 15:43

Draga,daj Boze da je tako.
Zbog obe.
Ljubim te :*

(no subject) [Reply]
vilabezkrila | 27 Januar, 2010 19:20

una...ja cu da probam da pustim "vocku" i izvucem ruku iz korpe pre nego bude prekasno...